Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we uw toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Nieuw

Digitale identiteit EU wordt een gamechanger voor banken

Wat is er gebeurd? Eind februari heeft de EU een verordening aangenomen om een European Digital Identity Wallet (EUDIW) te lanceren die digitalidentity in heel Europa zal harmoniseren. Dit is de opvolger van de eIDAS-verordening uit 2014. 

De voorgestelde ID wallet is een app, zoals Datakeeper, waarmee burgers zich digitaal kunnen identificeren en identiteitsgegevens en officiële documenten in digitale vorm kunnen opslaan en beheren. De verordening zorgt ervoor dat ID wallets over landen heen toepasbaar zijn en uiterlijk per maart 2026 binnen de EU erkend worden. De ID wallet geeft iedere gebruiker de controle over zijn gegevens. Er is berekend dat het bedrijven meer dan 11 miljard per jaar aan besparing oplevert door vermindering van fraude, het wegvallen van controlehandelingen en het mogelijk maken van nieuwe klantreizen.  

Financiële instellingen worden verplicht de ID wallets te accepteren.

Met de bundeling van fysieke ID documenten (ID's, paspoorten, rijbewijzen, enz.) in een digitale  ID wallet kunnen financiële instellingen authenticatie mechanismen aanvullen. Via de ID wallet wordt ook aan de PSD2-authenticatievereisten voldaan. Hiermee kunnen  betalingingen geinitieerd worden en use-cases zoals QR-codebetalingen in winkels toenemen. De ID wallet kan ook worden ingezet voor de Digitale Euro.

Een bank heeft eigen klantreizen waarin de inzet van een ID wallet tot flinke besparingen en een betere klantreis kan leiden. Dit geldt voor verschillende processen, zoals het toegang krijgen tot of het openen van een bankrekening, het onboardingsproces (AML, KYC), het verstrekken van hypotheken, zakelijke financieringen en persoonlijke leningen, evenals de uitgifte van credentials zoals credit estimates.

Lees meer nieuws berichten

Van hypotheekadviseur naar financieel coach: een nieuwe benadering

Lees nieuws bericht ›
De EDI-wallet komt eraan!

Lees nieuws bericht ›