Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we uw toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Nieuw

Van hypotheekadviseur naar financieel coach: een nieuwe benadering

“Waar ga je straks nog je geld mee verdienen als de hypotheekrenteaftrek is afgeschaft? Nu zijn hypotheken vaak nog complex door de tal van verschillende fiscale regels, waaronder de hypotheekrenteaftrek. Maar wat doe je als dat straks is afgeschaft en je met een paar klikken op de knop een hypotheek kan afsluiten? 

Zijn onafhankelijke hypotheekadviseurs die zich enkel richten op een hypotheek dan nog wel nodig? Of gaat men net zoals in Zweden rechtstreeks naar de geldverstrekker, waar een hypotheek een eenvoudige gestandaardiseerde handeling is geworden?”

Dit zijn enkele uitspraken van ons boeiende gesprek met René Kuiper. René Kuiper, een gerenommeerde vakspecialist en trainer in de financiële dienstverlening, voorziet meer dan 150 kantoren (intermediairs) van advies en coaching via zijn adviesbureau Kuiper act. Met zijn jarenlange ervaring in financiële planning en zijn uitgebreide netwerk is René een expert op het gebied van marktontwikkelingen.

Hypotheekspecialist René Kuiper.
Expert Financiële Planning René Kuiper

"Stel je eens voor dat je 3 maanden later het nieuwe huis van de klant betreedt, dat jij mede mogelijk hebt gemaak."
René Kuiper

René vindt het van groot belang dat de aandacht verschuift naar de cruciale aspecten van de financiële situatie van consumenten, in plaats van alleen maar te focussen op de laagste rente en de stukken op tijd bij de notaris te krijgen. Dit is voor René de belangrijkste reden om in te gaan op onze uitnodiging. Momenteel gaat er te veel tijd verloren aan bijzaken, zoals het verzamelen van de juiste documenten. René merkt op: "Vaak kost het uren, soms zelfs dagen, om documenten correct aan te leveren. Stel je eens voor dat dit in slechts 5 tot 10 minuten geregeld kan worden met behulp van bijvoorbeeld een Datakeeper app. Dan houd je meer tijd over om je te verdiepen in de werkelijke financiële situatie van de klant."

Naast de tijdsdruk bij het verzamelen van documenten vóór de passeerdatum, speelt ook de druk en stress in het hoofd van de klant een grote rol bij het kopen van een huis. René benadrukt: 'Klanten moeten vaak nog allerlei andere zaken regelen, zoals vloeren, een nieuwe keuken of schilderwerk etc. En dan komt daar ook nog eens de hypotheek bij.'"

Volgens René ziet de ideale situatie er als volgt uit: "Als hypotheekadviseur moet je de zaken regelen die echt vandaag geregeld moeten worden. Vervolgens plan je binnen 3 maanden na het passeren van de hypotheek een nieuwe afspraak met de klant. Je hebt een checklist met alle belangrijke zaken die nog geregeld moeten worden. Dit zijn zaken die niet direct te maken hebben met de hypotheek, maar wel van groot belang zijn voor de toekomst van de klant, zoals bijvoorbeeld pensioenplanning, vermogensbeheer en/of nalatenschap."

"Met behulp van een app als Datakeeper, kun je in slechts 5 tot 10 minuten documenten correct aanleveren."
René Kuiper

Neem contact op ›

"Stel je eens voor dat je 3 maanden later het nieuwe huis van de klant betreedt, dat jij mede mogelijk hebt gemaakt. Je overhandigt een fles wijn of een bos bloemen en vraagt meteen hoe ze de dienstverlening hebben ervaren. Vervolgens neem je rustig de checklist door en bespreek je de punten waar toen geen tijd voor was, maar nog wel geregeld moeten worden. Op deze manier maak je echt het verschil voor je klanten en kun je ze aan je binden door bijvoorbeeld jaarlijkse updategesprekken te voeren."

"Hoe trots ben je namelijk als adviseur wanneer je alleen de hypotheek goed hebt geregeld en vervolgens ziet dat je klant in een veranderende privésituatie tot de ontdekking komt dat er financieel niets of onvoldoende is geregeld en daardoor in de problemen komt? Als de hypotheekrenteaftrek over een paar jaar is afgeschaft wordt het allemaal veel simpeler om een hypotheek af te sluiten en wat is dan nog je toegevoegde van een hypotheekadviseur? Het is dus belangrijk dat hypotheekadviseurs de transformatie naar financieel coach maken, waar een hypotheek maar een klein onderdeel is”.

"Daarom omarm ik innovaties zoals Datakeeper, waarmee consumenten eenvoudig alle documenten kunnen ophalen en delen met de hypotheekverstrekker. Op deze manier is er meer tijd over voor essentiële zaken en wordt de transitie naar financieel coach gemakkelijker."

Wil je meer weten wat Datakeeper voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Lees meer over ons product ›

Lees meer nieuws berichten

Jelle van der Meulen CTO bij Datakeeper

Lees nieuws bericht ›
Datakeeper laatste nieuwtjes

Lees nieuws bericht ›