Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we uw toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Nieuw

De Belastingdienst en Datakeeper komen met een Self Sovereign Identity escape room

Datakeeper en de Belastingdienst hebben zich de afgelopen maanden ingezet voor het ontwikkelen van een Self Sovereign Identity escape room. Er is een brede beweging gaande voor de ontwikkeling van Self Sovereign Identity (SSI) om de consument meer controle te geven over welke informatie hij met wie wil delen. Tijdens de INNOvember maand, de maand waarin rijksbreed innovatieve ideeën worden uitgewisseld, is het mogelijk om de escape room te betreden bij de Belastingdienst.

Grip op je gegevens

Bij SSI beschik je zelf over je informatie. Dit kan via een digitale wallet met je (identiteits)gegevens op je smartphone, net zo betrouwbaar als je Nederlandse paspoort. Je kunt je digitale wallet naar eigen wens uitbreiden met allerlei typen informatie, zoals je inkomen en arbeidsverleden, zodat je deze veilig kunt opslaan en alleen met je eigen toestemming kunt versturen naar organisaties. Daarnaast is dataminimalisatie ook nog een belangrijk onderdeel van SSI, waarbij alleen de benodigde gegevens gedeeld worden. Met een digitale wallet gebaseerd op de SSI principes heb je grip op je eigen gegevens zonder het risico dat een bedrijf onnodige informatie van je ontvangt.

De toekomst van digitale wallets

SSI wordt steeds belangrijker in de ontwikkelingen rondom het Europese Digitale Identiteit raamwerk (EDI). Volgens een Europese verordening moeten alle burgers en bedrijven vanaf 2025 gebruik kunnen maken van een hoogwaardige digitale wallet. Ook de Nederlandse politiek zal hier de komende jaren invulling aan geven. Hierbij wordt nagedacht over voorzieningen en afspraken om wallets aan burgers en bedrijven uit te kunnen geven en ze te kunnen vullen met identiteitskenmerken.

De escape room

Datakeeper is een van de wallets waarmee consumenten gegevens kunnen ophalen, opslaan en delen met bedrijven. Met de escape room willen de Belastingdienst en Datakeeper op een concrete manier laten zien hoe zo’n wallet in de praktijk kan worden ingezet. De escape room is voor iedereen die benieuwd is naar hoe het werkt: datauitwisseling met een de

centrale wallet. Het laat op een speelse manier zien wat er gebeurt wanneer een consument zijn data deelt, voor bijvoorbeeld het huren van een huis of een deelscooter.

Belastingdienst escape room.

“Eindelijk snap ik het idee van een wallet. Je kunt gemakkelijk en veilig je gegevens opslaan en delen, maar ook weer hergebruiken!”
Anonieme gast van de Escape Room

Benieuwd geworden?

Datakeeper denkt graag met je mee over hoe de Datakeeper app jouw bedrijfsprocessen kan ondersteunen. Wij helpen je graag om meer inzicht te krijgen in SSI, bijvoorbeeld door middel van een escape room. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wist je dat we ook een podcast hebben opgenomen over SSI?

Beluister de podcast waarin David Lamers in gesprek gaat met Anne-Fleur Geneste van de Belastingdienst over SSI en de escape room. Klik hier

Podcast met David Lamers en Anne-Fleur Geneste over SSI en escaperoom.
David Lamers en Anne-Fleur Geneste bij Tax Talks

Lees meer nieuws berichten

Brondata delen door consument via Datakeeper beschikbaar op HDN-platform

Lees nieuws bericht ›
Datakeeper laatste nieuwtjes

Lees nieuws bericht ›